Sziget egyik elindítója, ír, koncertezik, rendez. Ki is Ő?
Müller Péter Sziámi neve jól ismert a különböző közönségrétegek körében, hisz sokszínű egyéniségét  sokféle feladat találta meg. Évtizedek óta a magyar alternatív zenei élet meghatározó figurája zenekaraival (URH, Kontroll Csoport, Sziámi), eredeti ötleteivel (a ma már Közép-Európa legnagyobb és legnépszerűbb nyári fesztiváljának, a Szigetnek egyik alapítója, és a Miskolci Operafesztiválnak megálmodója), de volt stratégiai (Magyar Állami Operaház) és művészeti igazgató is (Miskolci Nemzeti Színház), valamint könyvkiadó (Jonathan Miller Kiadó).  Állandóan zsong, alkot, újat próbál.

Miért éppen Sziámi?
Eredetileg magyar-francia szakos tanár, aki költőnek készült, de egyik nyári szünetében ihletet érzett egy sziámi ikerpárról szóló regény megírásához. A barátai el is kezdték Sziáminak szólítani. Később jól jött a furcsa becenév, mikor édesapjával, Müller Péterrel egy darabon dolgoztak, s a nevükhöz a Madách Színház kiírásában a Sziámi második utónévvel már pontosan kapcsolható volt a névhez az alkotók személye is, azaz apa és fia.

Szabad ember Müller Péter Sziámi?
Igen, mindenképp. Feleségével és három tizenéves gyermekével, valamint családja többi tagjával és barátaival tölti idejét teljes szabadságban – mondja saját magáról. No és persze avval a rengeteg és sokféle munkával, amit az elmúlt évtizedekben végzett színészként (Elek Dóra vezette enyhe szellemi sérült alaptagságú Baltazár Színházban), zenés játék írójaként (Szakcsi Lakatos Bélával és Kerényi Miklós Gáborral Shakespeare Szentivánéji álom című darabja alapján), vagy koncertezve (a Pianissimo! duó tagjaként Szakcsi Lakatos Bélával) itthon és külföldön. Nem beszélve a Szigetről (eredetileg világegyetemisták Diákszigete), a hollandiai időkről vagy épp a többi külföldi lakhelyről és alkotásokról. Sőt az egyetemi években a Televízió szerkesztő asszisztensi és forgatókönyvírói munkákról többek között Vitray Tamás mellett. A legkülönlegesebb pedig talán az Artistaképző Iskola bohóc osztályának elvégzése Alfonzótól és Rodolfótól tanulva.

Mindenkori szabadságát igazolva végig biztos volt abban az egyetlen tényben, hogy ő egy költő – minden más tevékenységet és munkát csupán segéd-tapasztalatok gyűjtéseként értelmezett!

Müller Péter Sziámi