Ha egy fátylat, kendőt, egész testet takaró ruhát viselő muszlim nőt látunk, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy egy elnyomott nővel találkoztunk, akit belekényszerítettek a lepelbe.

Pedig ez korán sincs mindig így. A muszlim nők nagy része önszántából és büszkén hordja a vallása által előírt fátylat, melynek ráadásul számtalan változata létezik, leginkább országonként, területenként különböző, hogy egy muszlim vallású nő milyen öltözéket hord.

Dubajban egy új kezdeményezésnek köszönhetően a történelmi negyed szomszédságában megnyílt a Mohammed Sheik Kulturális Központ, ahol bárkinek lehetősége nyílik arra, hogy kérdezzen, megtudja, amire szinte mindenki kíváncsi, aki arab országba érkezik: milyen az öltözködési kultúra, a helyi szokások, a hagyományok és a vallás.

Dubajban az arab nemzeti ruhát, az abayát a nők büszkén viselik, ezzel is kifejezve identitásukat. Az iszlám vallást követők nagy része tradicionális viseletet hord, elmondásuk szerint egyrészt kényelmi okból, másrészről vallási meggyőződésből

 A Korán szerint azért ajánlott fátylat viselni, hogy a muszlim nőt felismerjék, másrészről, hogy ne zaklassák idegen férfiak. Ettől függetlenül a férfiaknak a Korán megtiltja, hogy idegen nőt érintsenek, ha szembe jön velük egy számukra ismeretlen nő, a szemüket le kell sütniük.

Ha egy tradicionális ruhába öltözött iszlám nőt látunk, valószínű a csador jut eszünkbe, pedig rengetegféle viselet van, és általában nem a csadort látjuk.

Csadort Iránban viselnek, ami egy félkör alakú, karkivágás nélküli, övvel, vagy kézzel összefogható köpenyféle, amivel attól függően, hogy hol fogják össze, az arcot is el lehet takarni. Viselése nem kötelező és az iszlám világban kevésbé elterjedt, helyette számos, különböző fátyol létezik.

mit-visel-egy-muszlim-no-1

Az abaya egy fátyolszerű, boákig érő, arcot szabadon hagyó ruha, gyakran divatos, nyugati ruhákat takar. Nyilvános helyen, utcán hordják a nők, otthon, családtagok előtt nem kötelező mégis sokan hordják a házon belül is. A hagyományos abaya színe jellemzően fekete, de ma a szivárvány összes színében elérhető. Anyaga rendkívül vékony, leheletkönnyű és viselőik (főként dubaji nők) elmondása szerint a közhiedelemmel ellentétben nem melegít, nincs érezhetően melegebb a fátylat viselve, mint nélküle.

mit-visel-egy-muszlim-no-2

A niqab a fejet az arcot és a felső testet takarja, amin hagynak egy rést a szemnek. De van, ahol csak az arcfátyol neve niqab, ami színben, fazonban és anyagban is eltérhet országonként.. Leggyakrabban az Arab-öbölben, Jemenben, Ománban és az Egyesült Arab Emírségekben találkozhatunk ezzel a tradicionális viselettel. Viselése országonként eltér, a muszlimok egy része szerint az arc eltakarása nem az iszlám követelménye, mások szerit ajánlott, van, aki szerint pedig kötelező, ettől függetlenül idegen férfiak előtt sok nő viseli.

mit-visel-egy-muszlim-no-3

A shayla az arc nagy részét szabadon hagyja. Ez egy vékony fejkendő, amit könnyen alakíthatnak az arab nők aszerint,hogy mennyit szeretnének láttatni az arcukból. Attól függően, hogy miként hajtogatják, tekerik magukra, a haj és a nyak kivételével szabadon hagyja az egész arcot, vagy csak a szemet, esetleg a homlokot és a szemet.

mit-visel-egy-muszlim-no-4

A burka az egész testet eltakaró tradicionális fekete vagy kék színű viselet, ami a nők feje tetejétől a bokáig mindent eltakar. Csupán egy háló biztosítja a kilátást a szem körüli részen. Kalaprészén díszítheti hímzés, és a kinézete térségenként eltérhet. Csak nyilvános helyeken viselik a ruha fölött, azért, hogy idegen férfiakat még véletlenül se hozzanak kísértésbe. Leginkább Pakisztánban, Afganisztánban és Észak-Indiában viselik a nők.

mit-visel-egy-muszlim-no-5

A férfiak öltözékéréről is érdemes pár szót ejteni. Például Dubajban a nőkhöz hasonlóan a férfiak is büszkén viselik a tradicionális öltözéket. A helyiek hosszú, fehér, pamutból készült ruhában, a kandorában vagy dishdashaban mutatkoznak a nyilvánosság előtt. Az éterien könnyű, földig érő ruhákat előszeretettel viselik a kávézókban, a bevásárlóközpontokban, az utcán, tulajdonképpen bárhol. A férfiak fejét fehér lepel, a ghutra fedi, amit egy fekete zsinór, az agal rögzít. A ghutra színe eltérhet, ha rangban magasabban pozicionált férfi viseli.

mit-visel-egy-muszlim-no-6

 Farkas Bernadett