Elmúlt 15 évben 26 lemez, 2 koncert DVD, önéletrajzi könyv, 6 koncert televíziós közvetítésben és számtalan koncert és turné?

Horgas Eszter Artisjus díjas, Köztársasági Érdemrenddel kitüntetett fuvolaművész, aki már gyermekkorában a művészetek varázslatos világában élhetett író édesanyja és költő édesapja jóvoltából.

Amint kezébe fogta élete első fuvoláját, elrendeltetett a hangszerválasztása. Már 20 éves korától koncertezik Magyarországon és Európában is.

Diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerezte, majd a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola fafúvós tanszékvezetője, majd tanára lett. Már 20 éves korától koncertezik Magyarországon és Európában is.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Budapesti Vonósok, az Amadinda Ütőegyüttes, illetve a MÁV Szimfonikus Zenekar közreműködésével szólaltatta meg a versenyműveket. Többek között Maurice Andree, Jean-Pierre Rampal, Mstislav Rostropovich, Kocsis Zoltán, Perényi Miklós, Rolla János, Lukács Ervin, Konrád György és a Bartók Vonósnégyes voltak a partnerei.

A ClassJazz Band formációt 2000-ben hozta létre, velük azóta is folyamatosan turnézik Magyarországon, valamint Rómától Ljubljanáig, Mexikótól Mauritiusig világsztárok közreműködésével.

2003-ban a különleges és nagyszabású Carmen adaptációt Al Di Meolával mutatta be Budapesten óriási sikerrel. Bizet eredeti dallamait felhasználva jött létre egy Eszter által inspirált új produkció, amiben a zene, a látvány és a tánc is főszerepet kapott.

Szólóhangszerként a fuvola?

A közönség és a kritikusok egyaránt ünneplik egyedülálló hangszeres teljesítményét, izgalmas, műfaji határokat átlépő feldolgozásait, valamint varázslatos, megindító előadásait.

Virtuóz fuvolistaként a klasszikus zenei hangversenyek mellett olyan új repertoárt hozott létre, mely nem ismer műfaji határokat. A klasszikus zene, a jazz és a latin irányzatok nyelvét egyaránt használja. Meggyőződése, hogy a fuvolát csak akkor emelheti a szóló hangszerek közé, ha új irodalmat hoz létre. Ennek szellemében olyan mesterek műveiből készít átiratokat, mint Vivaldi, Bach, Verdi, Puccini, Bizet, Bernstein vagy Gershwin.

Eszter személyes varázsa és bravúros hangszeres tudása évről–évre új, jobbnál jobb produkciókat inspirál, ami a legkeresettebb szóló hangszeres zenészek közé emeli őt.

Horgas Eszter