November 9-e a Feltalálók Napja, egyben Hedy Lamarr születésnapja is, mert ez az ünnepnap a hollywoodi filmek lenyűgözően szép színésznője iránti tiszteletből jött létre. Hedy Lamarr szép kellékszínésznőként él a filmvilág emlékezetében, az kevésbé ismert, hogy zseniális technikai szakértő is volt, aki a többek között feltalálta és kifejlesztette a bluetooth és a wifi alapjául szolgáló rádió-távvezérlést.

Hedwig Eva Maria Kiesler néven született Bécsben 1913-ban. Édesapja bankár, édesanyja koncertzongorista volt, jólétben, széltől is óvva nőtt fel, még iskolába sem járt, házitanítók oktatták. Hamar feltűnt az átlagnál magasabb intelligenciája: tízéves korára négy nyelven beszélt. Finom úrihölggyé cseperedett, de ennyivel nem érte be: tanulni, dolgozni szeretett volna. Szülei ezt lassacskán elfogadták és beíratták a Max Reinhardt Színiiskolába. Jól teljesített, egy éve múltán munkát is kapott. Első emlékezetes szerepében meztelenül tűnt fel a filmvásznon az 1933-as Extázis című filmben.

hedy-lamarr1

Kép: Pinterest

Ugyanebben az évben szülei kívánságára férjhez ment Friedrich Mandl osztrák fegyvergyároshoz Férjével fegyverbemutatókra, -vásárokra járt, üzleti vacsorákon vett részt és figyelt. Gyorsan és tökéletesen megismerkedett a fegyvertervezéssel és a korszerű haditechnikával, de nem sietett senki orrára kötni, ezeken az összejöveteleken pedig fel sem merült senkiben, hogy a szépséges fiatalasszony érti, hogy miről beszélnek körülötte a férfiak.

Már befutott színésznőként jelentette ki egy alkalommal: „Bármelyik lány lehet elbűvölő. Csak annyi kell, hogy nyugodtan álljon, és nézzen bután.”     Későbbi életében is ehhez tartotta magát. Szeretett filmszerepeiben is ráerősíteni a „butuska szépség” skatulyára, mert így minden egyszerűbb volt.

hedyy-lamarr2

Kép: Pinterest

Férje azonban nem nézte jó szemmel, hogy mások is megcsodálják ifjú asszonya szépségét és rövidesen gyakorlatilag bezárta Hedy-t egy vidéki kastélyba, aki onnan a nácik ausztriai bevonulásakor megszökött és egyenesen Hollywoodba ment, szerződést írt alá a Metro-Goldwyn-Mayerrel. Ekkor változtatta a nevét Hedy Lamarra és megkezdődött filmes karrierje. Pillanatok alatt sztár lett, a közönséget szépsége teljesen lenyűgözte, ezért nem kellett bonyolult szerepekkel bajlódnia a siker érdekében, többnyire a „gyönyörű kellék” szerepet töltötte be. Például legnagyobb sikerében, a Sámson és Delilában is. Közel 40 filmben szerepelt. 1937-ben elvált féltékeny férjétől és egész további életében rendületlenül kereste az igazit, miközben vigasztalódott az esélyesekkel.

Mint már említettem, Hedy rendkívüli szépsége mellett kivételesen okos nő volt és bár nem verte nagydobra, használta az eszét. Így történt, hogy felfedezte a rádió-távvezérlést, vagyis a wifi alapját. A felfedezést George Antheil zongoristával közösen tették. Szerettek volna 16 zongoraművet szinkronizálni. Az erre kidolgozott módszert később alaposabban is átgondolták, átdolgozták. Felhasználva Hedy első férje mellett szerzett ismereteit a torpedókról és haditechnikáról, hozzátéve saját módszerüket, kialakították a torpedó rádió-távvezérlésére szolgáló ugrókódos adóvevőrendszert. Találmányukat azonnal szabadalmaztatták az Amerikai Szabadalmi Hivatalnál és felajánlották a haditengerészetnek, de azok csak a szabadalom 1957-es lejárta után kezdték el tanulmányozni. A Kuba elleni blokád során már élesben alkalmazták.

A haditengerészet 1985-ben engedélyezte a technológia civil használatát, ezt alkalmazzák mai napig a mobiltelefon-rendszereknél és bluetooth kapcsolatoknál. Ezért a találmányért 1997-ben a technika úttörőjének járó díjjal jutalmazták a színésznőt, megkapta a “feltalálói” Oscar-díjat is.

Hedy Lamarr mindezek mellett, mint a magas intelligenciájú emberek általában, egy csodabogár is volt. Hatszor ment férjhez és szeretett kisebb-nagyobb holmikat elcsenni a boltokból, a ’90-es években meg is büntették lopásért, de neki ezt is megbocsátotta a közvélemény.

  1. január 19-én halt meg, hamvait, kívánságának megfelelően szülővárosában, Bécsben szórták szét egy erdőben.

Farkas Bernadett

Főkép: https://www.hollywoodreporter.com/news/two-new-children-s-books-celebrate-actress-inventor-hedy-lamarr-1183496