Albert Einsteint senkinek sem kell bemutatni, ahogyan az sem titok az utókor előtt, hogy ragyogó zsenialitása mellett borzalmas apa, és ha lehet még borzalmasabb férj volt. Feleségeiről azonban kevés szó esik, pedig gyermekei anyja maga is kiemelkedő tehetségnek számított. Einsteinnel is egyetemi tanulmányai során ismerkedett meg egy olyan korban, amikor a nők részvétele a felsőoktatásban még kivételesnek számított

Valójában nem csoda, hogy a XX. század legnagyobb tudósa mellett a feleség még akkor sem tudott érvényesülni, ha hasonlóan tehetséges volt. Azonban Albert Einstein minden szándékos és nem szándékos cselekedetével hatásosan tett azért, hogy felesége tehetsége kiaknázatlan, neve ismeretlen maradjon.

Mileva Marić egy gazdag szerb családban látta meg a napvilágot Titelen 1875-ben, az Osztrák-Magyar Monarchia állampolgáraként. Kislány korától figyelemre méltónak bizonyult matematikai és fizikai érzéke. Szabácson és Zágrábban járt gimnáziumba, ahová hivatalosan csak fiúkat vettek fel. A gimnázium utolsó évét már Zürichben, Svájcban végezte, majd felvételt nyert a zürichi Műegyetemre. Itt, a matematika-fizika szakon ismerkedett meg Einsteinnel.

Nem volt szerelem első látásra, ahhoz túlságosan lefoglalták őket tanulmányaik. 1897-ben kezdtek el érdeklődni egymás iránt és nagyjából 1899-től alkottak egy párt, de még ekkor sem töltöttek sok időt együtt. 1900-ban Mileva megbukott a tanári záróvizsgán, majd 1901-ben teherbe esett.

Ez súlyos törést okozott a karrierjében és a magánéletében egyaránt, másodszor is megbukott a záróvizsgán és diplomamunkáját is félbe kellett hagynia. Einstein nem volt hajlandó feleségül venni Milevát, a szüleinek sem mutatkozott be, sőt, saját családja elől eltitkolta a gyermek születését. Így a lány kénytelen volt hazamenni a szüleihez és otthon megszülni kislányát, Liserlt. A gyermek sorsáról nem sokat tudni a későbbiekben. Mileva visszatért Svájcba, a kicsit örökbe vagy árvaházba adta, de korai halála sem kizárt.

1903-ban összeházasodtak Einsteinnel, a kislányt nem vették magukhoz, két további gyermekük született.

eistein-felesege-1

Ez azonban Mileván már nem segített. Fiai nevelésére fordította minden figyelmét, miközben a féltékenység és depresszió fokozatosan eluralkodott rajta, sokat veszekedtek. Einstein nem tudott mit kezdeni a helyzettel, ultimátumokat, feltételeket szabott az asszonynak, hogy megszabaduljon tőle, de az mindenbe belement, csak megtarthassa férjét.

Nem sikerült. Mileva ideg-összeomlást kapott, 1914-be különváltak, 1919-ben hivatalosan is elváltak. Einstein a Nobel-díja felajánlásával „kifizette” az asszonyt – igaz, csak 1921-ben ítélték neki és 1923-ban folyósították, de hát Einstein magabiztos ember volt.

Innentől kedve Einstein nem vett tudomást többé Mileváról és gyorsan feleségül vette unokatestvérét, Elsa Einsteint, akivel már házassága alatt viszonya volt. Kisebbik fián, Eduard-on 1930-tól kiütközött a skizofrénia, vele sem foglalkozott többé. Élete végéig csak Hans Albert nevű fiával tartotta fenn a kapcsolatot, de az sem nevezhető klasszikus szülő-gyermek viszonynak.

Mileva Maric nem folytatta tanulmányait, soha nem publikált. Még csak az sem tisztázott, milyen szerepet játszott Einstein korszakalkotó munkásságában.

Hogy sikerült volna-e neki kibontakoztatni tehetségét, ha sorsa nem vezeti pont Albert Einsteint az útjába, már sohasem fogjuk megtudni.

1948-ban halt meg, Nordheimben nyugszik.

Farkas Bernadett
Forrás: Wikipédia