Ausztráliáról sokáig azt tartották, hogy a világ vége. Napjainkra már egyértelművé vált, hogy a világnak nincs se vége, se feneke, de Ausztrália rendületlenül jelen van a maga egyedülállóságában.

Mert Ausztrália vitathatatlanul egyedi kontinens, akinek módjában áll, mindenképpen érdemes ellátogatnia a koalák, kakaduk és mérgeskígyók földjére, hogy életre szóló élményeket szerezzen.

Hol van még a világon máshol strandpapucs automata? Mert Sydneyben van. Ha netán sürgősen le szeretnénk rúgni a magas sarkút.

Madarak mindenütt. De tényleg. Lépten-nyomon kakaduk, íbiszek, szarkák sirályok bukkannak fel, repkednek a fejünk felett, mintha egy gigantikus madárházban lennénk. A buszmegállók tábláin a nálunk megszokott galambok helyett kakaduk ücsörögnek. És irgalmatlanul fülsértő hangjuk van.

ausztralia-furcsasagai-2

Koalák a fákon. Az út menti eukaliptuszfák gyakori kiegészítői a levelektől bekábulva, gombócformában békésen szunyókáló koala macik.

ausztralia-furcsasagai-3

Pókok, krokodilok, cápák, kígyók, skorpiók – minden, ami halálos. Bizony, ez is Ausztrália. Bárhol, bármikor hatalmas mérges pókokkal, krokodilokkal, skorpiókkal futhat össze az ember. Nem vicc, tényleg bele kell nézni a cipőbe és kirázni a ruhákat, mielőtt felvennénk! A vízben körül kell nézni, mielőtt elmerülünk! És – ha nem lenne evidens – ne simogassunk kígyókat!

Kenguruk úton-útfélen. Rengeteg van, bokrok alatt heverésznek, sétálnak, kiugrálnak az autók elé. Ne akarjunk velük se barátkozni! Meglehetősen harcias jószágok és még a kisebbek is nagyon nagyot tudnak rúgni.

ausztralia-furcsasagai-4

A barbeque vagy BBQ-ról, azaz a szabadtéri sütögetés „nemzeti sport”. Szinte minden parkban, tengerparton, kertben, teraszon van minimum egy, de leginkább több barbeque berendezés. Egy ausztrál férfihoz úgy hozzátartozik a barbeque felszerelés, mint texasihoz a cowboy kalap vagy mexikóihoz a sombrero. Ráadásul a szabadon használható sütőhelyeket mindenki örömmel veszi igénybe, és az esetek nagy többségében utána le is takarítják a használóik. Ez azért a világon nem mindenhol lenne így.

Ha már étkezés, a helyiek fogyasztják a kenguru-, krokodil- és strucchúst. Azt mondják, finom. Létezik kenguru steak és krokodilos pizza. Elvégre Ausztráliában vagyunk.

BYO – Bring your own. Ezzel a kiírással ellátott vendéglátóhelyekre hozhatsz magaddal italt, hogy ott fogyaszd el. Hozod az italodat, megrendeled az ételt, és néhány extra dollárt fizetsz a pohárért. Népszerű megoldás, mert az éttermekben általában elképesztően drágák az alkoholtartalmú italok és a vendéglátóhelyeket horrorisztikus büntetésekkel sújtják, ha nem felelnek meg az alkohol szolgáltatás szabályainak.

Opera az öbölben. A Sydney Operaház önmagában is lenyűgöző, ráadásul a jó időjárású évszakban kitelepülnek a közeli öbölbe egy vízre épített színpadra és ott zajlanak az előadások. Fantasztikus élmény.

Farkas Bernadett