Sokan hallottunk Katherine Johnson afroamerikai zseniről, hiszen A számolás joga (2016) róla szóló film híressé tette. Ha ez a film nem születik meg, tán a feledés homályába veszik el ez a csodáslatos nő, aki már gyerekkorában a számokon keresztül látott mindent. A lépcsőket, a lépéseit a perceket és ami csak elé került, mindent mindig megszámolt. A ’60-as években az egyetemen került kapcsolatba az űrhajózási kutató csoporttal, ahonnan felvették a NASA-hoz. Kiemelkedő képességei elismerését a bőrszíne és női mivolta miatt sok buktató és akadály leküzdésével tudta csak elérni. Az intézetben sem a mosdót sem az étkezdét nem engedték a fehérekkel együtt használni fiatal fekete nőtársainak, pedig matematikai zsenik voltak.

Katherin képes volt fejben kiszámolni az űrhajók földkörüli pályaadatait, még a számítógép térnyerése előtt. Csak az ő számításaik felhasználásával tudták John Glenn űrhajóst feljuttatni a kozmoszba és biztonságosan vissza is hozni. Emberi komputer volt. Az űrsiklók fejlesztésében is fontos szerepet kapott. E mellett szerető feleség és boldog családanya, aki hálás volt férjének, hogy az éjszakai műszakból hazatérve, őt kímélve, átvállalta a család gondozását.
Nyugdíjba vonulása után csak a véletlenen múlt, hogy egy új adminisztrátor kutakodni kezdett az archívumban és megtalálta az okos tudós női munkatársakról szóló anyagokat, akiknek a hatvanas években kiemelkedő szerepük volt az űrkutatásban.

Katherine az eszével harcot az egyenjogúságért. Nemcsak a női nemért, de az afro-amerikaiakért is. Már idős volt, amikor Obama elnök kitüntette. 101 évesen 2020-ban hunyt el.